fbpx
 

Tag: TIPS

10 tips to make your home Instagram-worthy

No Comments
bumbung_makeyourhome_instagramworthy
Face it. Who doesn’t want a beautiful home? Not only does a good-looking abode facilitate an owner’s overall sense of living, shelter and storage, it also reflects on its their characteristics. In a digital age wherein Instagram is one of the most important social media tools to showcase one’s taste in life, nothing displays identity better than a well-curated home. Want to improve your home life, and be the talk of the town at the same time? Here are 10 easy tips on making your home Instagram-worthy.

1. LET THERE BE LIGHT

Well-lit corners ensure a good, pixel-perfect snap.

The first rule of taking good photographs, even on Instagram, is good lighting, which natural light never fails to ensure. This means inviting, window-adjacent corners in which one can read, make crafts or reflect on good memories. Whether with plush armchairs, wooden Valencias or Moroccan pouffes, it’s always great to personalise your sacred spaces.

2. PLAY UP THE BRASS FACTOR

Copper, especially combined with a paster colour, exudes picturesque elegance.

As many Pinterest boards would testify, brass is the trend du jour that’s unlikely to fade anytime soon. Slice them in accents to spruce up your living room, entertainment areas, and bedrooms. Can you blame us for waxing lyrical about this?

3. CREATE PET-FRIENDLY NOOKS AND CRANNIES

Pets definitely add an extra touch to photos of your home.

If there’s one thing that keeps followers hooked on your Instagram journey, it’s the cute animals you call family. Take your game up a notch by rethinking the playing pans and lazing areas for your pets. Punch in the fun with colours, textures, and patterns. Since pets take one’s social media game up a notch, you can rest assured that they will help make your home Instagram-worthy too.

4. CHALK UP YOUR WALLS TO A GOOD BOARD

Who says you can’t make a mark on the wall? The trick to making it a photogenic cause is to make it elegant. Paint a wall dark forest green and write your inspirations with chalks. Isn’t it a dream to find out that your childhood rule does not apply in adulthood, that you can in fact splash, sketch and scribble on the planes of your home?

5. YOUR HOUSE, YOUR MUSEUM

Another good way to make your home Instagram-worthy is to treat your house like a museum. Again, your walls are your best medium. Hang beautiful paintings and arty photographs. If possible, curate them based on a preferred theme, to show your friends and loved ones what your passions in life are all about. Pro tip: Matisse, Van Gogh prints are great to inject drama into a modern space.

6. EMBRACE YOUR STRIPES

A photogenic home is all about proportion. To make your home Instagram-worthy, you have to master the art of balancing shapes and lines. Incorporating stripes, for instance, allows a viewer’s gaze to dance around a given space. Imagine the beautiful photos you could take, with a striped carpet, a lined vase or wallpaper in view.

7. MAKE STATEMENTS WITH INDOOR LIGHTING

Statement decors are always the best conversation starter, and lighting devices shouldn’t be exempted from this idea. When it comes to this, no instalment can convey a dramatic effect better than a beautiful, swooping chandelier.

8. LET YOUR BATHROOMS SPEAK

Like it or not, people do take photos and selfies in the bathroom! Whether for you or your guests, ensure that this hidden part of your home is fit for the occasion by injecting visual spice into it. Hang artworks on the walls or freshen up the space with some fresh flowers and incense. Our favourite reference of all time: English singer Florence Welch’s Frida Kahlo-themed bathroom.

9. LET YOUR GARDEN PAINT A SCENE

If your current property comes with a surrounding yard, consider yourself lucky! Not only do you have more space to play with, you also get to enjoy the gift of Nature via your sowing efforts. Imagine the beautiful photos that you can take featuring your flowers and plants.

10. DECORATE WITH YOUR MEMORABILIA

The best thing about Instagram is that you share your memories, and what better way to reflect this dynamic than to have your house decorated with tokens of good times past? Bring out the old records, the old Polaroids and film photos, the old books or anything in your keepsake that you have let buried. The fun part is in the creative ways in which you can use them to add warmth and beauty to your home.

Genius Ways To Utilize The Space Under Your Bed

No Comments

Feel headache when seeing all the stuff on the floor, or everywhere of your bedroom. Wanted to solve this problem but unwilling to throw away all of those stuff? Well, there is an awesome space that can put all of those stuff without making your bedroom cramped, which is you’re under bed. Here are 10 genius way to utilize the space under your bed.

1. Use a basket to hold everyday stuff

Use can buy some basket at the market, and place all the everyday stuff such as newspapers, magazines, books or etc into it. Then push it under your bed. Look, your bedroom is becomes tidy and spacious!

2. Bump Up your bed

If you bedstead is directly on the floor or its very low and there is no space to apply this method. Well, you can bump up your bedstead by install the “legs” under your bedstead to let it stand up and create more space to place your stuff.

 

3. Bedside storage

If you think that method #2 is quite difficult to do, you can opt for buying bedside storage. It can only hold the lightweight stuff and can’t hold too many stuff in one storage.

4. Use the zipper storage bin

If you want to keep your personal belongings stuff like clothes, underwear or bras under your bed. It is advisable to use the zipper storage bin or any storage bin that have the cover to avoid the dust.

5. Photo storage carrier

Buy a photo storage carrier to protect your print-worthy pictures from damaging dust and moisture. Do search online which storage bin is suitable to keep the pictures with not affect its quality after few years. It’s your precious memories, you have to find ways to keep it in good condition.

credit : https://wmaproperty.com

 

 

 

Orang yang nak beli rumah pertama patut hadam 11 tip ini. Gerenti duit anda tak lebur

No Comments

Nak ke duit deposit anda hangus, atau rumah tergadai?

Beli rumah kena ada strategi kerana deposit bukan senang nak dikumpul, malah rumah ini aset yang nak dipegang lama.

Kalau tersilap langkah, deposit boleh hangus, malah rumah pun boleh terlelong.

Tag dan share kepada kenalan jika bermanfaat.

Tip #1: Sentiasa cari rumah bawah nilai pasaran.

“UNTUNG KETIKA MEMBELI, TANPA PERLU TUNGGU SAAT MENJUAL”.

Dengan membeli unit bawah nilai pasaran, jumlah deposit dapat diminimakan, dan bayaran ansuran bulanan juga dapat dikurangkan,

Tak cukup dengan itu, siap boleh bersaing dengan rumah sewa di sekitar (kalau korang nak sewakan) dengan cashflow optima.

Antara tempat yang boleh kita jadikan lubuk seperti:

  • pasaran lelong,
  • pasaran sekunder (rumah sub-sale).

Tip #2: Beli unit dengan kos masuk (entry cost) yang minima.

Kalau kita cari rumah macam ni, tak perlu nak kumpul banyak deposit yang mungkin makan masa lebih lama.

Dan lebih lama masa yang kita ambil, lebih tinggi harga rumah akan naik.

Antara contoh yang korang boleh gunakan adalah:

  • unit dalam pembinaan yang ada diskaun lebih 10%,
  • pasaran sekunder (sub-sale) yang boleh dirunding dengan penjual,
  • bantuan pembiayaan bank atau skim bantuan kerajaan.

Tip #3: Beli rumah yang berharga lebih rendah.

Ini supaya kita boleh wujudkan buffer kalau ada apa-apa yang buruk berlaku.

“KITA MUNGKIN HANYA SEKADAR LAYAK SAJA, BUKAN MAMPU UNTUK MEMBELI RUMAH ITU.”

Mungkin ramai tak bersetuju dengan ungkapan atas ni. Tapi hakikat ni susah kita nak sangkal.

Kita mungkin layak buat pembiayaan RM300,000. Tapi sebenarnya kemampuan membayar kita hanyalah RM250,000.

Jadi, sediakan sedikit margin sebagai buffer. Manalah tahu nanti BFR naik, bayaran ansuran pun akan turut sama naik sekali.

Kalau tak mampu, nanti rumah terlelong pula.

Contohnya:

  • kalau kita layak meminjam RM300,000, beli rumah yang berharga RM200,000 hingga RM250,000 (maksimum),
  • layak pinjam RM150,000? Cari rumah yang harganya RM80,000 hingga RM120,000.

Tip #4: Beli terus 2 unit. Tak payah tunggu-tunggu.

Tak usah tunggu lama-lama.

Beli terus 2 buah rumah supaya kuota 90% untuk dua rumah pertama dapat digunakan segera.

Tak payah tunggu-tunggu untuk tunggu settledown kerana harga rumah akan terus meningkat naik.

Kuota 90% tu, kita boleh re-create semula apabila salah satu, atau kedua-dua rumah tu habis dibayar atau telah lupus pemilikan.

Bab bajet pula, korang boleh lihat contoh ni:

  • Kalau mampu dapatkan pinjaman RM300,000, beli 2 unit yang berharga RM100,000 hingga RM150,000,
  • Bank bagi pinjaman RM200,000 kat kita? Boleh dapatkan 2 unit rumah sekitar RM60,000 hingga RM100,000.

Tip #5: Beli kat tempat yang senang nak sewakan.

Korang boleh beli kat mana-mana saja kawasan yang senang kita nak sewakan.

Kalau rumah sewa jauh dengan tempat kita duduk, boleh lantik subletter untuk uruskan bagi pihak kita.

Dan tak semestinya bila beli rumah, kita wajib duduk dalam rumah tu. Boleh je kalau nak sewakan dan jana cashflow.

Tip #6: Dapatkan tempoh pembiayaan paling maksimum.

Lagi panjang tempoh pinjaman yang kita boleh buat, lebih bagus.

Dengan memanjangkan tempoh pembiayaan, bayaran ansuran bulanan adalah lebih rendah, dan DSR juga kurang terkesan.

Bermakna kita boleh spare DSR untuk beli unit berikutnya.

Tip #7: Rajinkan diri mencari.

Unit yang menarik sentiasa ada permintaan. Dan kalau tak buat segala kerja yang patut, alamat susah kita nak jumpa satu.

Kita tak tahu bila unit menarik akan diiklankan, dan biasanya unit sebegini cepat je sold out.

Salahkan diri sendiri sebab tak rebut peluang. Rajin- rajin la tengok iklan rumah kat:

  • media sosial,
  • laman web seperti mudah.my, belowbankvalue.com, atau brickz.my
  • ronda sendiri sesebuah kawasan dan cari rumah yang nak dijual.

Tip #8: Dapatkan bantuan ejen hartanah.

Pembeli rumah pertama biasanya cetek ilmu hartanah.

Boleh saja nak lantik ejen hartanah. Cuma, pastikan mereka adalah ejen yang sah berdaftar. Korang boleh periksa kat laman web LPPEH.

Bila dah dapat, bagitahu mereka spesifikasi rumah yang kita nak cari beserta bajet.

Sentiasa minta bantuan mereka untuk padankan permintaan (demand) dan pembekalan (supply) sesuatu kawasan hartanah tu. Baru korang dapat gambaran yang lebih jelas.

Kadang-kadang, mereka bukan setakat bantu kita beli rumah saja. Ada juga yang siap berikan nasihat kewangan yang baik supaya permohonan pinjaman korang senang lulus.

Tip #9: Buat ini kalau tak nak menyesal kemudian hari.

Ini perkara yang penting kita wajib buat.

Sebelum kita nak bernikah pun, kita pergi merisik dulu kan? Takde pula terus petik nama, bagi hantaran dan bayar mas kahwin terus.

Sama juga bila kita nak membeli rumah.

Jangan bayar booking sebelum bersemuka dengan agen atau owner, tanpa melihat rumah walaupun tawaran sangat menarik. Biarlah terlepas rumah dari ditipu duit deposit.

Kita juga boleh lihat kondisi rumah untuk anggar kos sampingan, atau berunding dengan tuan rumah untuk kurangkan harga.

Tip #10: Cantikkan profil kewangan masing-masing.

Kalau dah buat semua di atas tapi loan tak lepas pun tak guna juga (lain cerita kalau kita boleh bayar secara tunai).

Jadi, dokumenkan profil kewangan kita dan bersemuka dengan banker untuk semak kelayakan pembiayaan.

Periksa perkara seperti:

  • pendapatan (income),
  • sebarang penolakan (deduction),
  • jumlah komitmen,
  • simpanan,
  • sebarang pelaburan lain,
  • DSR (Debt Service Ratio).

Tip #11: Terus-menerus tambah ilmu baru.

Kalau korang baca semua tip atas tadi, tapi ilmu masih cetek, confirm tak berapa nak faham taktik tersembunyi disebaliknya.

Teruskan belajar. Laburkan 5% gaji untuk ilmu setiap bulan, atau setiap 2 atau 3 bulan.

credit : http://gilahartanah.com/

Bagaimana menyemak CCRIS dan CTOS

No Comments

Bagaimana menyemak CCRIS :

1. Kiosk Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur atau cawangan BNM (Johor Bharu, Pulau Pinang, Kuala Terengganu, Kuching, Kota Kinabalu) :
● bawa kad pengenalan
● cap jari
● cetak CCRIS

2. Cawangan AKPK

3. https://www.creditbureau.com.my/ – RM10
● emel
● pos
● faksimile

Rujuk Link berikut untuk maklumat lanjut :
https://m.facebook.com/story.php…
B. SEMAK CTOS

CTOS adalah sebuah syarikat yang membangunkan satu sistem untuk merekodkan bayaran yang tertunggak oleh peminjam.

CTOS menjadi antara sumber rujukan laporan kredit untuk institusi kewangan bagi setiap permohonan pembiayaan daripada individu atau syarikat.

CTOS tidak menyenaraihitamkan sesiapa; mereka hanya bertindak sebagai pemberi maklumat kepada bank dan institusi kewangan untuk menilai risiko pemohon pembiayaan.

Laporan CTOS memperincikan pengesahan identiti, penglibatan perniagaan, jawatan pengarah dan pemilikan perniagaan.

Ia juga mengandungi butir-butir tindakan undang-undang, status kes serta maklumat kebankrapan.

Anda boleh menyemak laporan kredit CTOS anda melalui online di https://ctosid.ctos.com.my/ctosid_new/SimpleRegister.

Rujuk Link berikut untuk maklumat lanjut :
https://m.facebook.com/story.php…

Credit: http://gilahartanah.com/

AZMI : 017-2020-334